Fotografia: Oscar Rodbag

Fotografia: Oscar Rodbag

Enric Pla Montferrer va néixer a Lluçà (Osona) l’any 1969. Es formà a l’Escola d’Art de Vic, amb el mestre forjador Miquel Amblàs. Poc temps després, amplià els seus estudis al Centre Internacional d’Art i Recerca “La Rectoria” de Sant Pere de Vilamajor, amb el reconegut escultor  Josep Plandiura. L’any 2009 obtingué el títol de Mestre Forjador i Escultor atorgat per la Generalitat de Catalunya.

L’Enric treballa al seu taller d’Alpens, en un entorn privilegiat que invita a la creació i a la lectura. Allà, envoltat d’amics i família, dóna forma als nombrosos projectes de forja i escultura que porta entre mans.

Quan vas decidir dedicar-te a la forja i per quines raons?

Vaig descobrir el món de la forja als divuit anys, a l’Escola d’Art de Vic. L’ofici em va captivar per què em donava l’oportunitat d’expressar-me a través d’un material i d’unes tècniques que em permetien forjar un llenguatge propi i contemporani!

Fa tretze anys, els forjadors d’Alpens, amb tu al capdavant, impulsàveu la primera Trobada Internacional de Forjadors. Com valores aquesta experiència?

Gran molt gran! I il·lusionant! Som a pocs dies de la XIII Trobada i quan miro enrere recordant els inicis amb quatre amics forjadors…!!! La Trobada no ha parat de créixer, any rere any. Actualment és la més important del país, amb més de 150 forjadors participants!!!! Enguany superarem aquesta xifra, amb forjadors vinguts de tot Europa i de la resta del món!!

Alpens és un petit poble de 300 habitants que es bolca per acollir els forjadors i visitants que, durant uns dies, ompliran els seus carrers amb ferro, foc i màgia. I per revaloritzar un ofici i donar a conèixer el museu de forja que es troba als seus carrers. Alpens conserva un ric patrimoni de ferro forjat i escultura! I cada dos anys, gràcies als forjadors, augmenta amb una nova obra col·lectiva.

Fotografia: Oscard Rodbag

Fotografia: Oscard Rodbag

Obrar una peça artística per la Sagrada Família és el gran somni de tot  forjador. Tu l’has pogut fer realitat. Podries explicar-nos algun dels projectes que  estàs preparant per a aquest edifici?

Fotografia: Oscard Rodbag

Fotografia: Oscard Rodbag

Estic molt content. Des de fa un temps he pogut fer realitat el somni de treballar per aquest meravellós espai que és la Sagrada Família… em sento molt afortunat!!!! com els picapedrers dels Pilars de la Terra o de la Catedral del Mar,  jo també estic construint una Catedral!

Treballem en diferents projectes alhora. Acabem d’entregar les baranes i els bancs del cor que hi ha sobre de la nau central. També hem restaurat un moble que Gaudí va dissenyar per la sagristia l’any 1890. Es van cremar l’any 1936, però, l’hem tornat a fer amb els ferros que es van salvar. Hem restaurant el 60% del ferro original malmès pel foc i hem reproduït el què faltava a partir d’una foto de l’època!

Quins projectes tens per al futur?

Seguir treballant i gaudint del meravellós món de la Forja i l’Escultura… i no parar d’aprendre de tot i de tothom!

Alpens és un petit poble de 300 habitants que es bolca per acollir els forjadors i visitants que, durant uns dies, ompliran els seus carrers amb ferro, foc i màgia

Per saber-ne una mica més:

Web d’Enric Pla