Text: Àrea de Conservació del mNACTEC

img_9477_2TURBINA HIDRÀULICA TIPUS FONTAINE

Número d’inventari: 3348
Datació: Finals del segle XIX
Dimensions: 5,20 x 5,10 x 2,90 m; diàmtre màxim: 3 m

Les turbines hidràuliques sorgeixen al segle XIX i són una evolució de les rodes hidràuliques per millorar i fer més eficient l’ús de l’energia dels cursos d’aigua. A Catalunya van tenir un paper capbdal a finals del segle XIX quan van superar a les màquines de vapor com a força motriu de la indústria catalana.

Hi han models diferents i es coneixen normalment amb el nom del seu creador. La turbina Fontaine que us presentem avui, és una variant del tipus Fourneyron i resulta especialment útil per a zones amb rius de cabal irregular, com és el cas de Catalunya i en general de la conca mediterrània.

Aquest exemplar, que està en part realitzat amb forja, prové de la Fàbrica del Pont Vell de Sant Fruitós de Bages a tocar del riu Llobregat al seu pas per aquest municipi.