CONFERÈNCIA:  L’ART DE LA FORJA DURANT ELS ANYS DEL MODERNISME: ARQUITECTURA, PATRIMONI I COL·LECCIONISME, a càrrec de Lluïsa Amenós

Pavellons Güell (Barcelona), 7 de novembre de 2016

Finca_GuellA finals del segle XIX, Barcelona es deixà seduir pel modernisme, un moviment artístic i cultural que, partint de la recuperació del passat, apostava per la integració de les arts i la revitalització dels oficis artesans. Les èlits intel·lectuals de la ciutat assumiren la direcció d’una regeneració artística fonamentada en el passat històric i en els valors nacionals com elements definidors de la cultura de la Renaixença.
En aquest context, la forja viurà un dels moments més brillants de la seva història: els grans arquitectes modernistes l’integraran en els seus edificis, tot posant en valor el passat preindustrial català i els elements tradicionals, entesos com a expressió del treball artesanal i de la “peça única”. Pels modernistes, el ferro de forja era testimoni a més d’una de les principals aportacions tecnològiques de Catalunya a la història de la siderúrgia europea: la farga a la catalana.

Lluïsa Amenós Martínez és doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat en l’àmbit del patrimoni cultural i els museus, en les especialitats de documentació i recerca de béns culturals i en l’assistència tècnica i coordinació d’exposicions. Ha col·laborat amb nombrosos museus, estudiant i documentant els seus fons metàl·lics i impulsant la revalorització del ric patrimoni metàl·lic català.
Com a investigadora, s’ha especialitzat en la indústria derivada del ferro en època medieval, tot i que també ha publicat treballs sobre forja modernista. Ha realitzat estudis sobre la història dels oficis metal·lúrgics en època medieval, l’activitat i les produccions dels ferrers en l’àmbit de l’arquitectura i, més recentment, sobre armeria. Actualment comissaria una exposició sobre la fabricació d’armes de foc a Catalunya, que produeix el mNACTEC.

Recull d’imatges

Més info

Programa complet