El Museu Nacional d’Art de Catalunya, en col·laboració amb la S.E. Catedral Metropolitana de Barcelona, han programat per al proper dia 10 de novembre la jornada Pere de Portugal, rei dels catalans: memòria i patrimoni. La trobada, que commemora el 550è aniversari de la mort del monarca, ens ofereix una oportunitat única per repassar la seva figura i el seu ric llegat patrimonial. De caràcter interdisciplinàri, la jornada inclou un ampli ventall d’intervencions conduïdes per especialistes que analitzaran, tant el vessant polític del personatge, com la producció artística i literària sorgida de la seva cort.

Una de les conferències està dedicada a l’espasa del Conestable, conservada al Tresor de la Catedral barcelonina. Impartida per Lluïsa Amenós i Marc Gener, la xerrada anirà precedida d’una visita comentada pels conferenciants que permetrà als assistents admirar la peça i copsar-ne els diversos detalls.

Espasa Conestable

Realitzada l’any 1464  pel daguer Joan “lo Florentí”, l’espasa del Conestable constitueix un dels més bells exemplars conservats i una de les poques mostres d’armeria medieval catalana. Es tracta d’una  peça de cerimònia constituïda per una empunyadura de coure daurat i una fulla d’acer, profusament decorada amb or, gravats i dues inscripcions repetides: la divisa reial, “Paine Pour joie”, i un psalm escrit en llatí.

Les primeres referències que en tenim es troben a les cròniques que relaten l’entrada de Pere de Portugal a la Ciutat de Barcelona, al gener de 1464: seguint amb el protocol habitual, el rei anava precedit per l’espasa reial, que en aquella ocasió empunyava “lo comte de Pallars a cavall qui aportava la spasa reyal devant lo señor Rey”.

La conferència és fruit de la recerca duta a terme per Lluïsa Amenós i Marc Gener –ambdós especialistes en patrimoni metàl·lic– i aposta per forjar un discurs pluridisciplinar més proper a les metodologies modernes. El resultat, corresponent a la primera fase d’estudi,  ha permès localitzar una gran quantitat de dades procedents de les fonts escrites i iconogràfiques les quals, complementades amb un exhaustiu estudi tipològic i analític, ofereixen una nova i més completa aproximació a la realitat històrica d’aquesta peça.

La conferència és fruit de la recerca duta a terme per Lluïsa Amenós i Marc Gener –ambdós especialistes en patrimoni metàl·lic– i aposta per forjar un discurs pluridisciplinar més proper a les metodologies modernes.


Més info