Vista del jaciment, la torre excavada i el ganivet trobat a l’interior. Font: GRESEPIA

Arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona han descobert una panòplia pertanyent a un guerrer ibèric d’alt rang social. El conjunt, datat entre finals del segle III i inicis del II aC, ha aparegut a l’interior d’una torre circular associada al recinte defensiu de l’Assut (Tivenys, Baix Ebre), un poblat ibèric emplaçat dalt d’un turó des del qual es controla visualment el territori i el curs del riu.

Els materials recuperats són fragments de ferro corresponents a diverses armes ofensives, en concret, una punta de llança, un soliferreum -un tipus de llança forjada a partir d’una única peça de ferro-, una falàrica -dissenyada per llençar-se com un ‘pilum’ romà-, un ganivet afalcatat i un fragment que es relaciona amb una beina d’espasa de tipus La Tène, un model característic dels celtes centreeuropeus que va tenir una àmplia acollida entre els pobles preromans peninsulars. Els arqueòlegs han recuperat també una placa de bronze, que associen amb una beina d’espasa lateniana, i tres anelles que actuarien com a elements de suspensió de la funda.

Un dels fragments de la possible beina d’una espasa. Font: GRESEPIA

La troballa es relaciona amb la campanya de repressió dirigida pel cònsol de roma, Cató, amb l’objectiu de sotmetre els pobles rebels del nord-est peninsular. Els experts la qualifiquen d’excepcional tant per les seves característiques i cronologia, com pel fet d’haver-se localitzat en un espai d’hàbitat.

Per saber-ne més:

Revista Gladius

El Español