Enguany, entrevistem a Estela Delgado, directora de PYRFER (Pirineus del Ferro), un projecte que té com a objectiu fonamental posar en valor el patrimoni siderúrgic que es conserva a les demarcacions transfrontereres que en formen part (comarques de Lleida, Girona, Barcelona, Pirineus Orientals i Ariège).

Farga Palau de Ripoll

Què és la xarxa PYRFER i quina funció i objectius té?

El projecte PYRFER (Pirineus del Ferro) és una xarxa de municipis del ferro per a una estratègia turística patrimonial i sostenible conjunta. És format per una desena de municipis catalans i francesos i és finançat en un 65% per fons europeus de desenvolupament regional (FEDER).

Els objectius del projecte són:

  • Crear una xarxa pròpia i especialitzada.
  • Transmetre i perdurar el llegat històric patrimonial comú, material i immaterial, del ferro als Pirineus a l’espai transfronterer.
  • Millorar el coneixement i l’entesa mútua del significat i les conseqüències del progrés tecnològic sobre la Farga Catalana.
  • Reforçar la supervivència dels oficis vinculats al ferro i fer un millor màrqueting dels Pirineus del Ferro.

El Pirineu és un territori vinculat històricament al ferro que ha experimentat un reconeixement del seu passat siderúrgic en els darrers anys…com percebeu aquesta nova sensibilitat?

És un llegat molt important des de l’Edat Mitjana, i molt valuós, que no ha tingut el reconeixement pertinent i que està poc present. Per això, el projecte PYRFER vol mostrar a tot el públic la tradició de la siderúrgia del ferro als Pirineus. L’objectiu fonamental és valorar tot el patrimoni vinculat a la indústria secular de la metal·lúrgia (la forja, les mines, els canals d’aigua, fires del ferro, etc.) present en el nostre territori a partir del treball en xarxa i transfronterer entre els deu socis que integren el projecte PYRFER.

Fira del Ferro d’Alins

Heu treballat en un projecte inaugurat recentment: el centre d’interpretació de l’aigua i el ferro de Campdevànol. Podríeu fer-nos-en cinc cèntims?

Aquest centre PYRFER és el tercer dels dos inaugurats anteriorment: el centre Molí de Subirós ubicat al municipi de Besalú i el Museu del Ferro ubicat dins les Forges de Pyrène a Montgailhard.

Aquest nou equipament del municipi de Campdevànol, el Museu del ferro i de l’aigua al Molí Gros, neix amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni cultural del municipi. Compta amb una sala dedicada al patrimoni cultural vinculat a l’aigua, una segona al ferro i una darrera centrada en la Farga Casanova.

Cal afegir que el Museu Etnogràfic de Ripoll cedirà peces que es van fer a la Farga de Campdevànol i la família Casanova farà el mateix amb material divers.

Paral·lelament, aquest museu serà el punt de sortida de la Ruta del Ferro i l’Aigua de Campdevànol, que està formada per deu punts, on el visitant podrà passejar pel tram urbà del municipi i s’endinsarà en el món del ferro i de l’aigua.

Aquest itinerari centra la seva actuació a valorar el patrimoni del ferro i hidràulic del municipi, promovent una ruta per l’entorn urbà de Campdevànol.

Colònia minera de la Pinosa

Quins projectes teniu per al futur?

En la mesura que l’evolució de la situació sanitària derivada de la pandèmia de la COVID-19 ho permeti, està previst celebrar les fires pendents als municipis següents: Besalú, Alpens, Alins, Sem, Campdevànol i finalment Arles sur Tech. Potenciar les rutes ja finalitzades vinculades al ferro del municipi d’Alpens; la ruta de la forja i del municipi d’Alins; Camí Ral de la Vall Ferrera i Ruta Costa dels Meners, i concloure les restants rutes PYRFER. I, per últim, l’execució de la resta de centres PYRFER als diferents municipis:

A Ripoll, es preveu renovar la museografia de la Farga Palau aplicant les noves tecnologies. I a Alins, a més del suport a la fira del ferro pirinenc, construir el taller amb dues fargues exteriors per a la formació de forjadors. A Arles sur Tech, s’obrirà l’école ferronnerie per a la professionalització d’actuals i futurs ferrers i artesans del ferro en l’espai transfronterer. A més, donem suport a l’exposició itinerant que tracta sobre el patrimoni industrial i que anirà voltant a banda i banda dels Pirineus.

Amb tot això es vol potenciar i reforçar la mobilitat transfronterera com a mètode per a la captació de nous visitants combatent l’estacionalitat turística d’aquests municipis.

Per saber-ne més…

Projecte Pyrfer

Municipi de Campdevànol

Fira del ferro pirinenc

Instagram: @poctefapyrfer

Twitter: @poctefapyrfer