El Museu Trepat de Tàrrega acaba de publicar el llibre ‘El procés d’innovació tecnològica en el producte acabat. La gestió de la innovació a la fàbrica Trepat de Tàrrega (1914-1986)’, escrit per l’historiador Jacinto Bonales. 

El volum, de 168 pàgines, fa un repàs a les innovacions tecnològiques introduïdes per la fàbrica de maquinària agrícola, tot posant de manifest el paper cabdal que va jugar en el procés de mecanització del camp. En paraules de Bonales publicades al web de l’Ajuntament de Tàrrega, “Cal Trepat va jugar un paper pioner a les comarques de Ponent en el procés d’innovació tecnològica en introduir millores en la maquinària agrícola i noves formes d’organització de la producció, transformant estructures i equipament al temps que afavoria la interacció tecnològica amb altres empreses del sector metal·lúrgic. Tàrrega participà així en el desenvolupament integral del país”.

Al llarg de cinc capítols, Bonales desgrana les innovacions tecnològiques introduïdes en el producte acabat, les noves formes d’organització de la producció -que tindran una ressò evident en la transformació de les estructures i equipaments- i l’estreta relació de la foneria amb la resta d’empreses metal·lúrgiques, contribuïnt d’aquesta forma al desenvolupament industrial del país.

L’autor del llibre és un reconegut investigador català que, al llarg dels darrers anys, ha dut a terme la catalogació del fons documental de la foneria Trepat. Aquesta ingent tasca s’ha donat a conèixer a través de dues publicacions més editades en el marc de la mateixa col·lecció.