El proper divendres, 28 de gener de 2022, en el marc de la ‘Peça del Mes’ organitzada pels Museus de Sitges, Lluïsa Amenós presenta un estudi sobre la porta ferrada romànica del museu Cau Ferrat. La peça, procedent de La Cerdanya, ingressà a la col·lecció Rusiñol a finals del segle XIX i des d’aleshores presideix el Gran Saló.

Porta ferrada. Font: Museus de Sitges

El treball és una aproximació historicoarqueològica a un dels elements patrimonials més rellevants de la col·lecció Rusiñol i inclou l’estudi documental de la peça i una anàlisi de les circumstàncies i el context de procedència.

L’estudi ha comptat amb la col·laboració del Laboratori de datació per radiocarboni de la Universitat de Barcelona, que ha confirmat la hipòtesi de datació plantejada per la historiadora, fonamentada en criteris morfològics, en paral·lels iconogràfics i en referents arquitectònics. S’ha comptat també amb la col·laboració del forjador Arnau Moratona per als aspectes tècnics i del serraller Jaume de Bargas per elaborar un quadre terminològic dels panys i les claus medievals.

L’acte es podrà seguir en streaming a través del canal de Youtube i la pàgina de Facebook del museu i la fitxa es publicarà a ‘La Peça del Mes’ de gener.