Pedrenyal del segle XVII adquirit pel MNACTEC

Els propers dies 10, 11 i 12 de novembre de 2022 se celebraran a la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya les XII Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya que, sota el títol ‘Patrimoni industrial: les tecnologies i el seu impacte a la societat’, tenen per objectiu presentar noves visions en qualsevol dels camps relacionats amb el Patrimoni Industrial.


La trobada s’articula en cinc àmbits temàtics que analitzen els antecedents i els inicis de la industrialització, el desenvolupament tècnic del territori, les indústries i instal·lacions pioneres, la relació entre art, tècnica i societat, i les tecnologies del segle XX.

En el marc del primer àmbit, es presenta una comunicació que tracta sobre el vessant patrimonial de les armes de foc portàtils, una indústria de llarga tradició a Catalunya que es va desenvolupar especialment -però no exclusiva- a Ripoll i a Barcelona. El treball, presentat per Òscar González, Cap de l’Àrea de Conservació i Col·leccions del MNACTEC,  porta per títol La consideració patrimonial de les armes de foc portàtils catalanes i el cas del MNACTEC.

L’equip del MNACTEC ha impulsat en els darrers anys diversos projectes de posada en valor d’aquest important llegat patrimonial, testimoni del pes que va tenir Catalunya en el desenvolupament de la indústria armamentística al llarg de les èpoques medieval i moderna.

Dins l’àmbit de les indústries i instal·lacions pioneres, s’ha presentat una comunicació que versa sobre l’arquitectura -o, millor dit, l’enginyeria- del ferro. Es tracta del pla d’usos i manteniment del dipòsit d’aigua de Can Mario, un monument emblemàtic de Palafrugell vinculat a la indústria surera.

L’any 2021, el Museu del Suro de Palafrugell va encarregar la seva redacció a un equip pluridisciplinar que inclou arquitectes, enginyers, restauradors i tècnics especialitzats en patrimoni metàl·lic. El treball aposta per posar en valor la torre de Can Mario en la seva doble dimensió de monument industrial i de tipologia singular de l’arquitectura del ferro a Catalunya, amb l’objectiu de completar la visió històrica exposada al centre d’interpretació.

Per a saber-ne més:

Web de les XII Jornades d’Arqueologia Industrial