Nascut a Torrelló, Santi Farrés es va formar com a forjador a l’Escola d’Art de Vic i al taller dels principals forjadors osonencs. Ha perfeccionat l’ofici amb referents nacionals i internacional de la forja, com Uri Hofi d’Israel, Gabriele Curtolo o Jadran Stenico d’Italia… i ha rebut diversos premis i distincions: el Joan Prat de Forja Artística (2016), Joves forjadors d’Alpens (2009 i 2010) o el Concurs de Forja AFOC (2013). 

Ha assistit amb regularitat a les trobades de forja nacionals i internacionals, com la d’Alpens, Arles sur Tech (França), el World Forging Championship de Stia (Itàlia), a Sant Marco d’Alunzio (Sicilia) o al Meeting Ring of European Cities of Iron Work (Alemanya), on fou entrevistat per la prestigiosa revista Hephaistos.

Premi Joves forjadors d’Alpens. 2010

És autor de diverses escultures i elements de ferro i ha col·laborat en els projectes de forja de la Sagrada Família, sota la direcció d’Enric Pla i Coma Forja Artística. L’any 2022 va projectar, dissenyar i dirigir l’escultura de la Trobada de Forjadors d’Alpens, una monumental enclusa de ferro denominada l’Altar dels Ferrers, que simbolitza els valors de l’ofici i evoca a la vegada una de les seves aficions: el col·leccionisme d’elements patrimonials relacionats amb el treball del ferro, especialment encluses catalanes dels segles XIX i XX i màquines antigues.

  • Com i quan vas començar la teva col·lecció i quines raons et van impulsar a aplegar-la?

Col·lecció, col·lecció… no sé si és la paraula. Vaig decidir recollir i conservar tota informació valuosa per a l’aprenentatge del nostre art i ofici [la forja], ja que molts procediments s’han oblidat completament i només ens queden petits exemples en forma d’obres, eines, treballs… La manca d’informació em va motivar a recollir i preservar aquesta part de la nostra història, cultura, art…

Santi Farrés al seu obrador
  • D’entre el fons que conserves, ens interessen especialment les encluses, ben representatives de les poblacions catalanes que en fabricaven, i les màquines relacionades amb l’ofici. Quines peces destacaries de la teva col·lecció?

Les encluses, ja que són l’exemple més clar que us deia anteriorment. Les més antigues, conformades per forja, guarden uns secrets de manufactura inimaginables avui en dia! En conservo dels principals llocs de Catalunya que en fabricaven: Bagà, Ripoll, Vall del Bach…  Les encluses tenen una dimensió mitològica i espiritual des de temps immemorials, ja que han sigut l’altar dels ferrers/forjadors.

  • Ets forjador i aquest any has dissenyat i dirigit l’obra de forja de la trobada d’Alpens, que és precisament una monumental enclusa. Podries explicar aquesta faceta teva? 

M’agrada dissenyar, innovar, crear… Per la trobada d’aquest any, es van proposar diferents idees i aquesta va agradar molt com a figura representativa de la trobada. Vaig proposar convertir l’enclusa en protagonista, fusionant-hi conceptes identitaris, com les quatre barres i el nom d’Alpens. L’enclusa, tal com està col·locada, dona la benvinguda i el comiat als forjadors i visitants, però també acompleix una funció perquè pot ser usada com a banc per seure.

Enclusa-banc realitzada amb motiu de la trobada de forjadors d’Alpens. 2022
  • Quins projectes tens per al futur?

Treballar, com fins ara. Alterno els projectes personals i els professionals, com la col·laboració amb els treballs de forja de la Sagrada Família que ha projectat i dirigit l’Enric Pla d’Alpens. Els meus projectes abasten tant l’àmbit artístic, amb l’escultura i la forja com a protagonistes, i l’industrial i agrari, on desenvolupo tasques de manteniment i reparació. Però el que més m’interessa és seguir gaudint de la feina, sigui quina sigui!

Enclusa de la foneria Ignacio Damians de Barcelona, datada l’any 1892

Més informació:

Video trobada d’Alpens 2022

Entrevista a Santi Farrés

Blog de Santi Farrés